Tysfjorden

Tysfjorden
Sommar i Nord Norge

måndag 16 augusti 2010

Godmorgon tankar om människor i historien

Ja, morgon och morgon förmiddag är det väl snarare. Klockan e snart kvart i tolv men det blev en del nattsuddande även sista natten. Kunde inte slita mig från en helt super bra serie som heter The Paciffic.. Självaste spielberg är ex.producent av den. Okey, den håller inte samma klass som Band of brothers men ger iaf en fin inblick i livet och framförallt döden under Usa's krig i stillahavet 1941-1945. Jag gillar inte en massa blod och scener med barn som används som självmordsbombare mot amerikanerna. Absolut inte och helt skulle man ju vilja slippa se såna scener. Men sen så var krigets verklighet också sån att den ständigt innefattade dylikt. Således kan man tycka att de där scenerna även har sin plats i serien. Jag rekommenderar alla att se The Paciffic men det är inte nåt för den överkänsliga personligheten.

Vad är det som då gör mig så otroligt intresserad av 1900-tals historia?
Frågan är inte helt lätt att besvara men sanningen ligger troligen någonstans i att det ändå är så pass kort tid sedan. Samtidigt utspelades sig under detta århundrade några av de värsta grymheterna i mänsklighetens historia och att studera detta på nära håll (jag besöker rätt ofta olika koncentrationsläger, slagfält etc) ger mig en om än liten men iaf inblick i människan och hennes mörka psyke. Det som jag är särskilt intresserad av är berättelser om vanliga människor som hade kraften att vägra gå med i den masspsykos som Hitler-tysklands enorma propaganda maskineri lyckades svepa med så gott som en hel nation i. I alla tider har det funnits människor som mitt i allt det mörka och onda som sker lyckas hålla fokus på det väsentligaste i hela människans tillvaro, omsorgen om de svaga och utsatta. Alltid bredvillig att gå en mil i en annan människas sandaler om det lindrar hennes börda.

Jag läste nyligen om de tjecker som knappt hade mat själva för dagen ändå tog av det lilla de hade, ställde sig på järnvägsbroar och kastade ner bröd i de öppna tågvagnar som tyskarna använde för att transportera judar och andra oönskade till koncentrationsläger. Eller varför inte berättelsen om John Rabe en högt uppsatt tjänsteman på siemens i Nanking som 1937 med livet som insats räddade oskyldiga undan Japanernas barbariska massaker i nämnda stad. Corrie Ten-Bom som de flesta av er känner till. Den troende kvinnan och hela hennes familj som upplät sitt hem i Holland åt judar på flykt. Själv hamnade i Ravensbrûk koncentrationsläger. Fick se sin egen syster svälta till döds, men ändå...
Efter kriget öppnade rehabiliteringscenter för just de personer som utsatt henne för allt detta. För just de personer som åtm i den mänskliga rättfärdighetens ögon inte förtjänar annat än ett hårt och lika brutalt straff.

Tack Herre för att du i det mörkaste av mörker sänder ner ljus över vår jord. Tack för att du kallar människor att stå upp för det som är rätt och riktigt.

Neh 9:17
De vägrade att lyda

och ville inte minnas de under
som du hade gjort med dem.
De var styvnackade och tog saken i egna händer
och ville återvända till slaveriet i Egypten.
Men du är en förlåtande Gud,
nådig och barmhärtig,
sen till vrede och rik på kärlek,
och du övergav dem inte.

Mik 6:8
Människa, du har fått veta vad det goda är,

det enda Herren begär av dig:
att du gör det rätta,
lever i kärlek
och troget håller dig till din Gud.                                               







Med önskan om en bra start på veckan!
Tomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar